Ako si vybrať ERP systém?

Ako si vybrať ERP systém?

Ak "rozbiehate" vlastnú firmu alebo stále používate papierovú evidenciu , určite potrebujete systém, ktorý vám všetko uľahčí a zjednotí potrebné informácie. Systémov či aplikácií je mnoho a výber nie je jednoduchý, keďže častokrát ani vy sami neviete pomenovať to, čo skutočne potrebujete a využijete. Ako by to teda malo vyzerať vo vašej spoločnosti?

 

Sedím a pozerám sa okolo, ako všetci moji zamestnanci pracujú. Nie,  nie sú to zamestnanci, skôr priatelia. A všetci ideme za jedným cieľom. Je to tu ako v úli. Nami ponúkané služby sú určite najlepšie na Slovensku :). Áno, moja predstava ... . Nestačí mať len služby, produkt, myšlienku, ale musím mať aj niečo, čím by som udržal orientáciu všetkých zainteresovaných na jeden spoločný cieľ.

A nato je najlepšie, mať od začiatku systém. Nemal by to byť veľký,  komplikovaný systém, ale  niečo také, čo by sa mi dokázalo prispôsobiť. 

A čo ďalšie kritéria? Určite chcem voľnosť a dostupnosť všade tam, kde som. Takže uložené to bude niekde v dátovom centre.  Tam je to bezpečné a nemusím sa starať o „železo“, teda server, inštalácie a  databázu,  ... .  A potom, mala by to byť jednak vstupná brána pre všetky informácie, ale aj výstup. Chcem predsa vedieť,  a nie len ja, ale ja moji obchodníci, účtovníčka, zamestnanci, ale aj zákazníci, ako na to sme, kam smerujeme, a či ideme správne. A určite, keď  už raz niečo napíšem do systému, tak chcem, aby som to už nemusel ja, alebo niekto iný,  písať znova  niekde inde.  No a presne toto je v dnešnej dobe dôležité, ušetriť čas. Nechcem kupovať žiadne licencie, ale ok, mesačne platiť len za to, čo používam, a jasné, za čo najnižší poplatok :).

Áno, sú tu také riešenia. Nie sú síce čisto cloudové, ale to nevadí. Sú robustné a majú celú funkcionalitu, ktorú potrebujem. Sú zväčša od jedného dodávateľa. A na kľúč. Majú na to veľmi šikovných konzultantov, analytikov i programátorov. Tí mi to nastavia tak, aby to bolo pre mňa také, ako potrebujem. To ako v tej reklame ... a má to aj ... áno a ešte to má aj ... . Áno, sú to takmer dokonalé systémy, ktoré „bežia“ v dátových centrách, a ja sa na ne z diaľky  pripojím. Sú komplexné a dokonalé. Už len používať. Na implementáciu je potrebná zväčša podrobná analýza, ktorá popíše súčasný stav a navrhne, ako systém zaviesť u mňa. Potom príde samotné zavedenie. Prípadne doprogramovanie funkčnosti na mieru. A samozrejme zaškolenie. Potom sa už môže opatrne začať využívať systém pod dozorom. A keď už ho všetci ovládame,  je to ono. Všetko na jednom mieste. Všetci máme tie isté informácie. Tam, kde sme, a kde ich potrebujeme. Sú to väčšie riešenia, ktoré vyžadujú analýzu a implementáciu, ale výsledok je super. Napríklad PROFIT Plus od Softipu, alebo SPIN od Asseco Solutions SR, či Helios Orange od Asseco Solutions ČR a samozrejme množstvo ďalších.

Sú to pomerne veľké riešenia, ale ja na začiatok potrebujem niečo menej nákladné. Veď mám menej ako 10 zamestnancov. Ale chcem všetko. Tak potom je tu druhá možnosť. Začať s naozaj cloudovými riešeniami. Napríklad webovými aplikáciami, ku ktorým si vyskladám funkčnosť, ktorú potrebujem, a postupne ju môžem rozširovať, ako mi rastie firma. To je cesta cez fakturačné a účtovné systémy v strede – Keepi, Helios One, ... .  A potom  - doplnky funkčnosti . Ak chcem krajšiu faktúru, tak si zoberiem  SuperFakturu ... , alebo chcem systém  na riadenie vzťahov so zákazníkmi CRM, tak si zoberiem k tomu Aktiv.io. A ešte chcem kalendár, kontakty a riadenie projektov, tak prečo nie ADIOS Business Suite. No a keď mám sklad, tak ešte pribalím aj INA - aplikáciu pre zber dát, a samozrejme eShop, knihu jázd, vyúčtovanie cestovných nákladov, dochádzkový systém a množstvo dalších funkcií, ktoré sa dajú navzájom zladiť.

A už som mimo, lebo je toho naozaj veľmi veľa. Veľa kombinácii a modelov. Naozaj je z čoho si vybrať. Tu nastáva okamih, kedy by som sa obrátil na niekoho, kto to všetko zastrešuje, a má komplexný prehľad, žeby www.beapp.sk? Ja poviem, čo chcem a oni mi poskladajú mozaiku spolupracujúcich web riešení. Áno, aj toto je jedna z ciest, po ktorej sa môžem vydať, keď chcem nájsť riešenie alebo produkt, ktorý potrebujem. Ale ako píšem, cesta je vždy subjektívny výber :) a preto som rád, že nemám len jednu cestu, ale môžem si vybrať. Cestu k môjmu cieľu. Na ktorý nesmieme zabúdať.

 

pre beapp.sk pripravil František Lovíšek

Zobraziť všetky články