PLÁNUJETE PODNIKAŤ?

PLÁNUJETE PODNIKAŤ?

Hovorí sa, že na začiatku podnikania musí byť dobrý nápad. Samotný nápad však nestačí. Neviete sa zorientovať ako rozbehnúť vaše podnikanie? Beapp.sk vám poradí,ako na to!

 

1. PRED ZAČATÍM PODNIKANIA

Začať podnikať je pre každého veľkou životnou zmenou. Pred samotným rozhodnutím sa poraďte so svojím okolím, či sa na podnikanie hodíte. Poprípadne si nájdite na internete test osobnostných predpokladov podnikateľa. Úspešný podnikateľ by mal byť najmä vytrvalý. Nezabúdajte totiž, že úspech nepríde z jedného dňa na druhý. Manažér by mal byť ovplývať pohotovosťou a cítiť, o čo zákazníci majú záujem. Ten môže byť neraz odlišný od predstavy budúceho podnikateľa. Vedenie firmy so sebou prináša množstvo povinností, mal by byť preto zodpovedný a schopný viesť tím svojich zamestnancov.

 

2. NÁPAD

Každý z nás neraz čítal o neuveriteľných príbehoch v ktorých sa z chudobných ľudí stali úspešní manažéri. Ich úspech je v dobrom nápade. Nápad by mal vyplniť dieru na trhu, poprípadne ponúkať danú vec, alebo služby s benefitom a inováciou. Súčasne sa nezabudnite oboznámiť so svojou konkurenciou. Mali by ste totiž poznať akým spôsobom konkurencia komunikuje so svojimi zákazníkmi, aké ma konkurencia benefity a prednosti. Nevyhnutnosťou je aj vyriešiť si otázku reálnych nákladov, predpokladaného zisku a definovania cieľovej skupiny.

 

3. PRÁVNA FORMA

Pokiaľ už máte konkétnu predstavu o svojom podnikateľskom nápade, môžete prikročiť k voľbe právnej formy podniku. Najčastejšie je to voľba stať sa živnostníkom, alebo si založiť spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.). Na Slovensku dodnes prevláda názor, že podnikanie formou s.r.o. je dôveryhodnejšie ako prostredníctvom živností. Opak je však pravdou. Živnostník pri svojom podnikaní ručí celý svojim majetkom. Spoločnosť s ručením obmedzeným iba do výšky základného imania. Zmluvný vzťah so živnostníkom je tak istejším právnym vzťahom. Výhodou s.r.o. je aj lepšia dispozícia s vlastnými peniazmi firmy v porovnaní zo živnostníkom. Ak by ste sa v budúcnosti rozhodli s.r.o. predať, môžete ju speňažiť a zarobiť tak tisícky eur. V pripade, že sa vám v podnikaní nedarí, môžete poslať s.ro. do konkurzu. Pri živnosti to však nie je možné. Aj samotná s.r.o. v sebe skrýva viacero negatív. Či už je to novinka zavedená do účtovníctva v podobe daňovej licienie, ale samotná povinnosť viesť podvojné účtovníctvo. Negatívum s.r.o. je aj jej náročnejšie založenie. Je potrebné uhradiť poplatok za zápis do Obchodného registra, ako aj vložiť základné imanie. Veľký rozdiel oproti živnosti je aj v tom, že ako živnostník si môžete uplatniť paušálne výdavky.

 

4. ZABEZPEČENIE CHODU FIRMY

Ak ste si už založili živnosť, alebo s.r.o., je potrebné venovať pozornosť naštartovaniu samotného chodu firmy. Tu sa začínajúci podnikatelia dopúšťajú mnohých chýb. Neraz je pre nich podnikateľské prostredie úplne nové a musia sa popasovať s takými otázkami ako je vystavenie faktúr, ako evidovať svoje skladové zásoby, ako generovať cenové ponuky a mnoho iných. Preto hneď na začiatku je potrebné si zvoliť čo najefektívnejší spôsob zabezpečenia chodu firmy. Svet aplikácii pre vaše podnikanie - beapp.sk vznikol práve na to, aby mladým začínajúcim podnikateľom pomohol pri štarte svojho podnikania. Nájdete tu komplexnú výbavu začínajúceho podnikateľa. Nemusíte tak investovať veľké finančné prostriedky do nákupu drahých účtovných a riadiacich systémov. Všetko dokážete riadiť rýchlo a jednoducho . Všetky starosti so zabezpečením chodu firmy tak odpadnú. Appky na beapp.sk sa totiž o to postarajú.

 

pre beapp.sk pripravil Michal Ondruš

Zobraziť všetky články